Fenomén Brno

Novinka brněnské hudební gastronomie: Janáčkovy zákusky

25. září 2020 (Jan Gerych)

Brno potvrzuje pověst místa s hravou gastronomií a přichází s nečekaným cukrářským trendem. Párování jídla s vínem, pivem, míchání všech možných i nemožných věcí v barech, to už tu bylo. Tento podzim se budou párovat opery s dezerty.

Pocházel z Hukvald a rád se tam vracel, ale v Brně se ho nakonec přece naučili mít rádi a přijali jej za svého. Děti tu poprvé chodí do opery na Příhody lišky Bystroušky a doma pak hrají janáčkovské pexeso od Venduly Chalánkové. Teenageři mívají při vycházkách na naučné stezce po stopách Leoše Janáčka v Airpodech nejčastěji Tarase Bulbu nebo Glagolskou mši. Aspoň to tvrdí, když jdou ven. A dospělí se oddávají operám v Janáčkově divadle nejlépe jednou za dva roky na nejlepším operním festivalu na světě Janáček Brno (The International Opera Awards 2018). TIC BRNO dokonce v centru rozmístil figuríny Leoše se sluchátky na hlavě a psem Čiperou u nohou, kde stačí naskenovat QR kód a můžete poslouchat ukázku z jeho tvorby (více).

Citace z Mářiny kuchařky Ilustrace Vendula Chalánková

Janáček byl trendsetter, jen ho ostatní pozdě pochopili. Hudbou se proslavil až na stará kolena a jeho životní styl naplno objevujeme až dnes. Díky zápiskům hospodyně Marie Stejskalové máme dobrou představu, jaké měl mistr chutě a s čím v žaludku vytvořil svá věhlasná díla. Tento podzim se tak můžou odehrát kulturně gastronomické bakchanálie. V průběhu festivalu Janáček Brno od 28. září do 16. října se budou ve vybraných kavárnách a cukrárnách podávat originální zákusky dle mistrovy chuti a receptů Marie Stejskalové. Požitkáři tak budou moci objevovat, který z dezertů více lahodí s jakou operou. Čím si osladit život po Její pastorkyni? Palačinkovým dortem, nebo máslovým závinem s tvarohem? Bude ta správná tečka po Zápisníku zmizelého kobliha nebo cupcake? A jaký Osud stihne šípkové cukroví?

Citace z Mářiny kuchařky Ilustrace Vendula Chalánková

Festival bude jistě opět nezapomenutelný, ale Janáčkův kulinářský odkaz musí žít dál a zlidovět. Postará se o to čerstvě vydaná, z tiskárny jak z pece ještě horká Mářina kuchařka s ilustracemi Venduly Chalánkové (více). Prohlubte své hudební zážitky a naučte se péct Janáčkovy zákusky. Párovat koncerty s dezerty pak budete moci i za dlouhých večerů s gramofonem nebo Spotifyem doma.

Vydává TIC BRNO a Moravské zemské muzeum V prodeji na infocentrech a v e-shopu TIC BRNO

Než si rozmyslíte, koho pozvete na Janáčkův zákusek, nasdílejte článek ostatním ;)

Vendule Chalánkové se podařilo vystihnout Leošův život ve třech minutových animacích.

Fenomén je dílem konkrétního autora (Jan Gerych), nevyjadřuje oficiální stanovisko města Brna ani TIC BRNO.