Fenomén Brno

Brno, veganů plno!

Pavla Drlíková a Míra Kopecká (3. 8. 2023)

O tom, že je Brno gastro mekkou v poslední době slyšíme často a zcela oprávněně. Co by to ale bylo za prvenství, kdyby nezohledňovalo i nekonvenční stravovací směry. A to bylo důvodem k sepsání tohoto krátkého vhledu do kuchyní veganských podniků, které v moravské metropoli lze najít. Je léto 2023, v centru je živo a před podniky se vyrojilo množství letních zahrádek. Pojďte s námi na procházku a něco dobrého, zaručeně 100 % rostlinného…

tutti frutti fenomen Božská továrna - Fermentovárna a Gelatovárna, Poštovská 3 ve dvoře, foto: Pavla Drlíková

Božská továrna – Fermentovárna a Gelatovárna

Kdo by neznal kouzelná barevná autíčka, rozesetá po Brně, která nabízí mraženou radost? Zmrzlinu Božského kopečku si však můžete dát i na pobočce, ať už kopečkovou nebo v podobě kelímku „na doma“. Pestrá nabídka, velká porce chuti, kvalitní a bio suroviny, bez chemie, dochucovadel a polotovarů.

Stejně živě, extrémně a bez kompromisů chutnají i Božská Kombucha a další pitíčka, která jsou vyrobena ze surovin té nejvyšší kvality, výběrových bio čajů, filtrované vody, bez pasterizace a bez chemie.

Fermentovárna je jednou z mála provozoven u nás, která vyrábí skutečný Ginger Beer, ne žádnou pivní limonádu s pouhou příchutí zázvoru. Ale pravý fermentovaný nápoj z bio zázvoru a třtinového cukru, přirozeně perlivý, bez pivovarských kvasnic. Veškeré kouzlo obstarají běžně se vyskytující přírodní bakterie na zázvorové slupce – jak božské!

cafe in the ghetto fenomen Café In The Ghetto, Bratislavská 243/65, foto: Pavla Drlíková

Café In The Ghetto

Kousek klidu v rušné a živé čtvrti, to je Café In The Ghetto. Místo, kde se potkává komunitní prostor s tím uměleckým, místo, kde dostanete dobré jídlo a domácí zákusky, které si zde pečou vlastní.

Každý pracovní den máte k dispozici polední menu, v nabídce najdete také ne-utopence, naložené tofu, nebo wrapy pro zahnání malého hladu.

Nechybí dobře natočené pivo a víno od lokálního vinaře nebo FairTrade čaje. V letní sezóně je v nabídce limonáda z bylinek z Komunitní zahrady nedaleké Káznice, historického a kulturního objektu, se kterým kavárna úzce spolupracuje. Občerstvení připravované v Café In The Ghetto, tak máte možnost ochutnat například v rámci různých výstav, besed, či na Ghettofestu, pouličním festivalu, který se v okolí každoročně koná.

die kuche fenomen Die Küche, Sukova 4, foto: Pavla Drlíková

Die Küche

Restaurace Die Küche, jako součást hudebního klubu Kabinet múz, vinyl store a vydavatelství Kabinet records, nabízí kreativní světovou kuchyni s velkým důrazem na kvalitu a sezónní suroviny. Vedle poledního menu je v nabídce odpolední karta, kterou v pozdějších hodinách doplňují malá jídla k pivu jako nakládané tofu či pickles. Na jednom místě tak můžete dostat zážitek nejen gastronomický, ale i kulturní.

Sezónní variabilita restaurace je patrná nejen v jídle samotném, odpolední nabídka se mění dvakrát ročně v závislosti na období jaro/ léto a podzim/ zima. Ale také ve speciálních akcích, které zde v průběhu roku připravují – Valentýnské menu, Vánoční NEvaječný punč, Pozdní večeře, zážitkové degustační čtyř-chodové menu apod. I díky tomu restaurace získala řadu ocenění, z nejvýznamnějších pak Nejlepší rostlinné jídlo za rok 2022.

fryends fenomen FRYENDS, Česká 31, foto: Pavla Drlíková

FRYENDS

Veganské bistro v samotném srdci Brna se zaměřuje především na bagety, burgery a brunche vyladěné do posledního detailu. Původně výdejní okénko „to go“ vystřídal krásný vzdušný prostor, s klidnou zahrádkou, kde můžete posedět a vychutnat si rostlinné jídlo nebo třeba výběrovou kávu. Vedle stálé nabídky máte každý týden možnost ochutnat jiný speciál. Řada jídel je také bezlepková.

V bistru najdete vlastní produkty pod značkou Ovegano, poctivé veganské pochoutky jako Cizrnový seitan uzený na bukovém dřevě, Cibulanda a další s cílem dostat na váš stůl kvalitní výrobky ohleduplné k přírodě a bez zbytečné chemie.

pilgrim fenomen Pilgrim, tř. Kapitána Jaroše 26, foto: Pavla Drlíková

Pilgrim

Nedaleko Lužáneckého parku najdete restauraci Pilgrim, která nabízí čerstvou a zdravou alternativu ke konvenčnímu stravování a cílí tak nejen na striktně veganskou klientelu. Na polední menu máte výběr ze tří jídel, z nichž jedno je celotýdenní speciál. Otevřeno však mají do večerních hodin a také v sobotu, jedná se tak o jeden z mála veganských podniků v Brně, kam si můžete zajít na snídani nebo brunch.

Možná proto, že majitelé jsou sportovci a zapálení maratonci, v nabídce nenajdete žádné polotovary. Kuchyně je pestrá, jak skladbou nabízených jídel – jedná se o celosvětovou kuchyni, tak především výživovými hodnotami. I když budete mít chuť na něco malého k pivu nebo třeba vínu, které tu mají také veganské, v Pilgrimu dostanete Pražené sójové boby nebo Lupinu, luštěniny plné bílkovin. Jen obyčejné smažené brambůrky tady zkrátka nečekejte.

pizza punk fenomen PIZZA PUNK, Jana Uhra 6, foto: Pavla Drlíková

PIZZA PUNK

100 % veganská ručně vyráběná pizza Neapolského typu z kvalitních surovin, italské mouky Caputo a italských rajčat. Ve stálé nabídce jsou k dispozici čtyři klasiky, nesmí chybět Margherita s vlastní domácí kešu mozzarellou a spoustou čerstvé bazalky. Každý týden pak máte možnost ochutnat dva až tři speciály, jako například mrkvová, kimchi, sírovcová, konopná, kopřivová, 4 formaggi, black magic, a další. V PIZZA PUNKU se opravdu nebojí netradičních a zajímavých kombinací.

Ať už se tady posadíte nebo si pizzu vezmete s sebou či objednáte na rozvoz, doporučujeme přidat lahvové pivo z lokálního pivovaru nebo limonádu. Vybírat můžete i z mnoha příchutí Božské kombuchy, v nabídce je také Božský Ginger Beer.

rostlo a cukrvolta fenomen Rostlo a Cukrevolta, Merhautova 44, foto: Pavla Drlíková

Rostlo a Cukrevolta

Spojení výroby Kešumbertu – rostlinného sýra z kešu ořechů, retro pochoutek jako jsou chlebíčky a pařížský salát, spolu s cukrářským uměním jako za dob našich babiček. To všechno najdete v Rostlo a Cukrevoltě. S pokorou a respektem k tradici tak v Brně vzniklo něco jako lahůdkářství nebo „mlíčňák“ pro vegany. Nejen, že na prodejně je k dostání tradiční staročeské pečivo a zákusky, na objednávku nabízí také krásné luxusní dorty, ať už do kaváren nebo na vaši svatbu či narozeninovou oslavu.

A co by to bylo za moderní lahůdkářství bez výběrové kávy a letních pitíček? Všechno samozřejmě rostlinné a v té nejvyšší kvalitě.

vegalite fenomen Vegalité, Slovákova 10, foto: Pavla Drlíková

Vegalité

Vegalité, stálice na brněnské gastromapě již od roku 2009, je vlastně takovou fúzí restaurace, hudebního klubu a pubu. Předností kuchyně i baru je široké množství lokálních dodavatelů, díky němuž se nejen v poledním menu odráží sezónnost a čerstvost nabízených jídel a jejich rozmanitost.

V odpolední nabídce pak naleznete místní speciality, jakými jsou třeba hospodský guláš, svíčková nebo bohatá obložená Vegalité topinka. Nechybí ani oblíbená česká klasika jako smažený sýr, ovšem samozřejmě vyrobená pouze z rostlinných surovin. Řada jídel je i bezlepková, a to buď přirozeně nebo na vyžádání.

Podnik vaří také čtyři vlastní piva. Nicméně tady můžete ochutnat i další kvašené moky z jiných českých minipivovarů. V nabídce najdete také „Vegáč“, jablečný cider s přídavkem chilli papriček, „Kimčiládu“ originální kvašenou pikantní zeleninu s mořskými řasami nebo domácí veganské nanuky.

Vegál, jak se domácky Vegalité říká, nabízí pravidelně i živé koncerty kapel nezávislé hudební scény z celého světa.

 

Prohlédněte si další dobroty od zmíněných podniků v naší galerii:

Fenomén je dílem konkrétních autorek, nevyjadřuje oficiální stanovisko města Brna ani TIC BRNO.

O autorkách:

Pavla Drlíková, vystudovala Vyšší odbornou školu textilní v Brně. Řadu let poté pracovala v reklamní agentuře. V roce 2016 se však rozhodla k velké změně, založila veganskou restauraci Die Küche v prostorách Kabinetu Múz. A v tomtéž roce vydala i vlastní kuchařku pod názvem „Veganské neřesti – recepty pro každého“.
I když výčet jejich kulinářských úspěchů není malý, a její tvář můžeme příležitostně vidět i na obrazovce České televize, Pavla si zachovává skromnost a přetrvávající dobrou náladu. Šití s vlastní značkou Massacre Clothing se věnuje pouze ve volném čase, kterého příliš nemá… Říká, že gastro je řehole, ale zároveň by už neměnila. V neposlední řadě se zajímá o architekturu a urbanismus. Ráda cestuje a navštěvuje veganské podniky, kde čerpá inspiraci.

Míra Kopecká je člověk milující městský cvrkot, s oblibou o sobě říká, že je kavárenský povaleč. Vždy ví, kde mají otevřeno, kde se chystá zajímavý pop-up či různé novinky v nabídce. I když se pracovně v gastronomii nepohybuje, celá kultura je jí velmi blízká. Posezení u kávy nebo dobrého jídla je způsob relaxace po dlouhém pracovním dni na pozici licitátora renomované dražební a realitní společnosti. Psát o jídle a možná si jednou otevřít vlastní kavárnu, je zatím nesplněným snem. Nemá ráda koprovku, městské koloběžky a špinavé boty.

Už máte chuť? Kam byste si chtěli zajít? Sdílejte!