Gourmet Brno – podcasty nejen o brněnském gastru

Za každým podnikem stojí osobní a mnohdy dobrodružný příběh, který si nyní můžete poslechnout. Na menu je první série podcastů, která nabízí ochutnávku ze všech kategorií Gourmet Brno.

K příjemnému poslechu si doporučujeme něco dobrého objednat. Dobrou chuť!

Poslechněte si podcasty

Ramen Brno – Chcete vědět víc?

 

„Jak se Ramen správně jí?“

„Nahlas! Je důležitý, nebát se. Je to jídlo, je to sprostej fast food. Srká se u něj, jako se srká třeba víno. Na stejným principu je to i s tím Ramenem. Má se jíst, dokud je horkej! Ti japonci, ti to vysrkaj za pár minut.“

Cupcakekárna – Chcete vědět víc?

„Jaký je váš nejoblíbenější dodavatel a co vám dodává?“

„Nejoblíbenější? No ten, který má zrovna mascarpone. V březnu jsme se totiž setkali s tím, že ho velké mlékárny přestaly vyrábět nebo pozastavily výrobu, protože hlavním odběratelem jsou restaurace. Takže v té době jsme přišli na to, že potřebujeme hledat kohokoliv, kdo má mascarpone.“

Podobrazy a Šelepka 18 – Chcete vědět víc?

 

Kavárna Podobrazy na Zelném trhu a restaurace a hudebního klubu Šelepka. Dva odlišné podniky, jeden majitel. „Každá etapa mého života vždycky přinese konkrétní typ podniku. Podobrazy dokonce letos slaví už dvacet let. Na oslavu jsme si nemohli vybrat lepší rok,“ směje se Raed.

MONOGRAM espresso bar – Chcete vědět víc?

MONOGRAM espresso bar, patřící oceňovanému Adamu Neubauerovi,  se rychle zapsal na mapu Brna jako kávový hot spot v centru. A jak si podle Adama máme vařit kávu doma?

„Vždycky doporučuji přesedlat na filtrovanou kávu. Je to způsob, jak i doma se dá připravit káva ve velmi dobré kvalitě. Řekl bych, že ve srovnatelné s dobrou kavárnou. Člověk totiž nepotřebuje drahé vybavení, na rozdíl třeba od espressa, stačí mu jen voda a mlýnek.“

Komár kafe – Chcete vědět víc?

„Jak se stane, že se kavárna doslova vetře mezi cukrárny?“

„V našem případě je to relativně jednoduchý, protože zároveň vyrábíme dezerty. Děláme to sami, děláme to s láskou a moc rádi. A pokud teď posluchači slyší nějaký hrátky, tak „my“ nejsme jenom my dva – Lenka na to peče a já, ale jsme dohromady tři. Tím třetím je náš pes Rix, který je součástí kavárny, takový náš maskot.“

KOISHI, Petit Wine Bar a Lokál U Caipla – Chcete vědět víc?

„Jak se budují oceňované podniky?“

„To vyjde z podstaty života. Já jsem žil kdysi dávno v jižní Francii a tam jsem k té gastronomii tak začal tíhnout a začal ji milovat, že jsem se tam rozhodl jednoho krásného dne, že postavím v Brně restaurant francouzského, tradičního střihu. Nedá se říci: tak teď udělám restauraci, která bude oceňovaná. Tak si myslím, že to nefunguje. Prostě se to stalo.“

„No, ale jsou přeci podnikatelské záměry typu: vybuduji luxusní restauraci, chci tady mít to nejlepší, nalije se do toho hromada peněz a čeká se na ocenění, která zvyšují prestiž podniku. To je přece běžná praxe.“

„Teď nachytáme pana Blumaiera a pan Blumaier nám řekne, co si představuje pod slovem luxusní.“
„Luxusní předpokládám výběrová, to znamená….“

„A máme ho!“

SKØG – Chcete vědět víc?

„Co všechno se mísí ve SKØGu?“

„Velmi ve zkratce, určitě kavárna. Ale my to máme postavené na třech pilířích. Kromě kávy je to bar, respektive koktejl bar, a kuchyně, můžeme tedy říct bistro.“

„Byl to od začátku váš záměr? Vytvořit podnik s tímto konceptem?“

„Byl, od začátku. Asi ne v takovémto rozměru, ale od začátku jsme chtěli tvořit multikoncept. To, že nám v Brně podobný podnik chyběl, bylo naší motivací.“

„Takže dopoledne víc kavárna, večer víc bar nebo bistro?!“

„Snažíme se, aby se to do jisté míry prolínalo. Ale některé věci jsou dané přirozeně. To znamená, že nemůžeme očekávat, že lidi budou o půlnoci pít kávu a na snídani si budou dávat drinky. I když to zkoušíme, přidávat drinky k brunchům!“

Ochutnávková pivnice – Chcete vědět víc?

„Z čeho se zrodila Ochutnávková pivnice?“

„No, mě ten trend chytil dřív, než přišla ta masová vlna. Já jsem svý doby dělal na Božence, to je taková kultovní hospoda v Krpoli. A Cipis, můj kolega, dělal provozního pod Flédou v klubu Netopýr. Byl jeden z prvních v Brně, kdo začal dělat takový ty třetí, čtvrtý pípy. To znamená, že máte nějaký základ na čepu a na třetí nebo čtvrtý pípě máte nějaký piva, který se postupně mění. Jsou většinou z těch menších pivovarů. Já jsem tam chodil na pivo a bavilo mě to. Tak jsme se nějak dohodli. Respektive já jsem to vymyslel, došel jsem za Cipisem a říkam mu: Já to mám takhle, ty to máš takhle, pojďme udělat něco dohromady. Tak jsme to udělali dohromady.“