Lokální gurmánské dárky z Brna

Brno láká nejen svou rozkvetlou gastro scénou. Navíc se tu rodí i nápadité produkty, které udělají radost náročným gurmánům. K dostání jsou celoročně, tedy nejen na Vánoce, a vybírat můžete například z těchto žravých i pitelných vychytávek:

Uzený pstruh s islandskou jiskrou

Standa s Klárou vyrazili po studiích prozkoumat Island a nakonec se tam zasekli na tři roky. Pracovali na farmě, kde se udili ryby studeným kouřem. Tímto tradičním řemeslem nasákli a přivezli ho zpátky do Brna. Pod značkou Trnečka Smoked Fish zpracovávají lokální ryby ze Skalního mlýna na Blanensku. Někdy je to siven, jindy pstruh duhový. Ručně je filetují i vykosťují a šetrným studeným kouřem udí. Výsledkem je lahoda na jazyku, navíc s dobrým pocitem lokálnosti. Pstruhy mají nasolené, s koprem i marinované ve šťávě z červené řepy.

K dostání: v Chleba Brno nebo, v obchodě Čerstvě utrženo nebo na Scuk.cz (a brzo ve vlastním obchodě)

https://www.trneckasmokedfish.cz

Uzený pstruh s islandskou jiskrou

Gin z trnek a černých jeřabin

Když Robert po padesátce hledal nový směr pro podnikání, zaškobrtl o kurz pálení ginu v Londýně. Nápadu se nepustil a prošel si nelehkou cestou pokusů a omylů i studia haldy legislativy až k nablýskané měděné rukodělné palírně, která stojí v původních prostorách starých sodovkáren jako posvátný chrám. Na policích u něj stojí vyštosované lékárenské flaštičky s ingrediencemi jako chrpa, šípek či rozrazil, protože i Robert sází na lokálnost. Kromě stálé řady London Dry Gin má takovou má skvělý trnkový Sloe Gin s nádhernou vínovou barvou i chutí nebo temnější unikátní Winter Gin s macerovanými černými jeřabinami. Poklonu vyseknete jeho Lady Ginem, infúzovaným lesními plody, ibiškem a lipovým čajem, no a ostrým chlapům udělá radost stařený Matured Gin zrající půl roku v soudcích ze srbského jalovce, který má extrémních 79 % alkoholu. Pokud chcete ochutnat všechny, můžete sáhnout po praktickém degustačním setu pětice ginů v 20 cl lahvičkách.

K dostání: v destilerce a na jejich e-shopu

https://shop.littleurban.cz

Gin z trnek a černých jeřabin

Dlouhé, křupavé, omaštěné kachním sádlem     

Grissini jsou tradiční křupavé tyčinky z oblasti italského Piemontu, které původně v receptuře obsahují olivový olej. Jenže to by nebyla Míša s Tonym z pekárny Carlini, aby něco neudělali po svém. Do tyčinek Grissini přidávají škvařené kachní sádlo a ručně je za výlohou pekárny pekaři vytahují z odkrajovaných kousků těsta každé úterní poledne. Už jen to balení je naprostým zjevením díky délce tyčinek, jelikož měří úctyhodných 60 cm! Občas se některá zlomí, jak jsou nadýchané, což kvalitě rozhodně neubírá. Skvělé jsou jen tak k vínu či pivu nebo k nabírání nejrůznějších omáček či pomazánek. Jako dárek by bodovaly též zdejší skleničky s cibulovou marmeládou či lískooříškové pusinky pečené z cukru, šlehaných bílků a těch nejchutnějších lískových oříšků na světě z italského Piemontu.

K dostání: jen v pekárně Carlini

https://carlini.cz

Dlouhé, křupavé, omaštěné kachním sádlem  

Rajská šťáva z Ráječku

Málokdo to ví, že v Brně máme farmu, na které se rodí skvělá rajčata a přes dvacet odrůd polního salátu. Rodinná farma Ráječek leží na okraji Brna hned vedle Makra. Sklenářovi navázali na rodinnou tradici přetrženou komunistickým JZD a syn Matěj vyrazil nabýt zkušenosti na univerzitu do Holandska, země zaslíbené hydroponnímu způsobu pěstování, tedy s kapkovou závlahou přímo do kořenového systému. Ve foliovnících se do výšky pnou šlahouny s chutnými rajčatovými plody různých odrůd. Rajčata je zkrátka baví a dost si s nimi vyhrají. Sází na udržitelnost a hydroponie jim to umožňuje. Díky této technologii se do přírody nedostávají žádné nespotřebované živiny a spotřeba vody je pětinová oproti pěstování v půdě. Místo chemie používají chytrý hmyz a květy nechávají opilovat čmeláky. Pro přípravu své unikátní šťávy z rajčat, je šetrně zahřívají na 80 stupňů. Vylisovanou šťávu s přidanou špetkou soli pasterují do lahví. Bez konzervantů. Pokud jste se někdy šklebily z rajčatové šťávy z tetrapaku, toto je jiná liga. Kromě šťávy si dělají i vlastní kečup.

K dostání: jen ve farmářském obchůdku na Ráječku do Vánoc a po lednové pauze opět od února

https://farmarajecek.cz/cz/farmarska-prodejna

Čokolády hraničící s deviací

To jednou Filip ochutnal čokoládu přivezenou kamarádem z Guatemaly a jeho srdce zaplanulo vášní pro pravou čokoládu. Co začalo u něj v domácí dílně, přerostlo do brněnského fenoménu. Ajala je o kvalitě, hravosti a lásce. Kakaové boby si nakupují od prověřených farmářů v bio kvalitě, sami je v Brně praží a melou mezi žulovými kameny do hříšně krémové čokolády, kterou plní do tabulek, sypou květy, kořením nebo sušeným ovocem a ručně balí do papíru potištěného retro motivy z předsádek knih. Smlsnout si můžete na čokoládě s kouřovou whisky, s červeným vínem, s kokosem či mákem s višněmi nebo se rozkošnicky zakousnout do křupavých drobečků žitného chleba v čokoládě s kmínem a solí! Jejich přístup, kdy většina čokolád vzniká bez přidání kakaového másla, je unikátní i ve světovém měřítku. Sám Filip se směje, že důraz na kvalitu hraničí už s deviací. U single origin čokolád se můžete vydat na cestu zábavného poznání a „osahat“ si destinace přímo na jazyku. Vyhraje to u vás Haiti, Dominikánská republika, Venezuela, Belize nebo Madagaskar? Ajala slízla mnohá mezinárodní ocenění a není divu, že je o ni zájem i v Paříži, Španělsku, Německu či Finsku. Návyková je též mazaná Ajala ve skleničce, což je krém z čokolády a lískových oříšků nebo „zob“ z kešu ořechů, kakaových nibsů a panely.

K dostání: v kavárnách i obchůdcích s delikatesami a to nejen brněnskými. V Brně např. v Monogram Espresso Baru nebo obchodě se zdravou výživou na Orlí. A dále na e-shopu.

https://www.ajala.cz/

Zachráněný kávový sirup

Motmot je brněnská pražírna výběrové kávy a zvláštní je třeba v tom, že ji založili čtyři bráchové, z nichž pouze dva a dva jsou pokrevní. Dva Petrové a dva Pavlové. Kamarádi, co se potkali na kolejích při studiu a doslova se zbratřili. Láska ke kávě se zrodila v Nikaragui na plantážích, kam jeden z nich vyrazil. Protože u pražírny mají na Skácelově i mrňavou kavárnu, a protože druhý shot espressa pravidelně zůstával plonkovní, přemýšleli, jak jej zužitkovat. A tak vznikl jejich „2šot kávový sirup“ s pomerančem nebo s papájou a po novém roce se chystá limetkový. Smíchaný s perlivou vodou a ledem vykouzlí osvěžující lehce nahořklý drink. Netřeba se však bát ani použití na dezerty včetně lívanců. V této pražírně si koupíte ještě jednu vychytávku, a to kávovník v květináči. Tříletý asi půlmetru vysoký stromek, vypiplaný ze zrnka kávy ve sklenících Mendelovy univerzity, dostanete spolu s letáčkem, jak se o fešáka starat.

K dostání: v pražírně a na e-shopu

https://motmot.cz

 

Paštiky pečené ve skle

Katarína s manželem Jiřím provozovali dřív hostinec, ale odvařili se. Jednou k známým donesli svou paštiku, pak k dalším a už to jelo. Důmyslné receptury založené na základu z kachních jater, cibulky a vajec tvoří v Brně už osm let. V nabídce manželů Jelínkových jsou paštiky s kachním, zaječím, bažantím nebo jelením masem. S brusinkami, sušenými švestkami, portským vínem nebo praženými mandlemi. V nízkých skleničkách s klipsnou na víčku. Pečené ve vodní lázni. Zkusila jsem přinést na návštěvu jejich kachní krém s kafíčkem, husím sádlem a tokajským vínem a pak paštiku s bažantím masem, lyofilizovanými jahodami, přepuštěným máslem a brandy. Na čerstvém kváskovém chlebu to byla paráda!

K dostání: v Koloniálu na Gorkého, či Sklizenu Brno

https://www.facebook.com/pastikarnadelikatesy/

Pandí kapky

Nezkrotní barmani z legendárního brněnského baru Super Panda Circus namíchali koktejly a nadávkovali po 10.000 kapkách do půllitrových lahví. Jejich medikamenty si můžete po libosti dávkovat v teple domova v patero tajemném provedení. Tak třeba El Distinguido, je koktejl na bázi rumu, se sladkým vermutem a likérem z krvavých pomerančů a třešní. Dans le Jardin, ukrývá drink s tequillou, grepem a květy hroznů podávaný se slanou krustou z máku a mandarinek, co chutná jako tanec po magické zahradě. Estoy Caliente vás rozhicuje ginem infuzovaným papričkami jalapeños v obětí s bazalkou a limetkou. A s britskou klasikou Cofffee Martini si vyhráli v Os Mirtilos, drinku na bázi vodky, kávy i kávového likéru, šmrncnutého brněnskou umanutostí a borůvkami.

K dostání: v baru Super Panda Circus nebo na e-shopu

https://www.lidizbaru.cz/cs/10-000-drops-el-distinguido

Perníkové woodoo 

Pokud máte smysl pro nadsázku, koutky úst vám roztáhnou Šárčiny nezbedné nápady v cukrárně Sorry – pečeme jinak. Její pan perníček nezevluje jen tak s rozpřaženýma rukama. Jmenuje se Woodoo, má zastehovanou pusu a v ruce drží fakt dlouhý špendlík. Co s ním provedete, a kterou část mu dřív ukousnete, je už na vás. Ani zdejší čokoládové pralinky nejsou z kategorie normálních. Tvoří armádu pastelově modrých či růžových zvířátek, kterým se v útrobách rozlévá arašídové máslo či baileys s lískovými oříšky. Nebo byste raději s křupnutím čokolády vysáli z čokoládového budhy domácí vaječný koňak s banánem? Už loni vytřeli zrak svým Ajrkoňakem v půllitrových lahvích. Poctivý hustý vaječňák z kondenzovaného mléka a žloutků, s pravou vanilkou, skořicí a karibským rumem nejde přestat ochutnávat. Má i lehce snědšího bráchu se jménem Tonkovník, který místo skořice a vanilky obsahuje exotické tonkové boby a čokoládu.

K dostání: v cukrárně Sorry pečeme jinak

http://www.sorry-jinak.cz

Sušené pastrami

Masna s vlastní zrárnou Mikrofarma zpracovává celé půlky zvířat z farmářských chovů. Jejich libové čtyři týdny vyzrálé hovězí zadní se ve vlastní směsi pastrami koření marinuje přes noc, tenoučce ručně krájí a pak 5 až 10 hodin suší u dalšího mistra v oboru, pana Kaštánka, který se hned za branami Brna, v Želešicích, specializuje na vymazlené sušené maso. Tímto spojením pak vzniká unikátní jerky, které když je řádně vysušené, nepotřebuje žádný konzervant. Kořeněná prosolená svačina či chuťovka plná proteinů, co s sebou můžete přibalit na hory, túru i do kanclu.

K dostání: v prodejnách Mikrofarma nebo na e-shopu

https://www.mikrofarma.cz/eshop/brno/uzeniny/

Vandiny marmošky a octy

Po otevření skleniček možná zatoužíte mít jazyk jako mravenečník z malovaných etiket na skleničkách. Vanda vyfikne marmelády s neobvyklým složením jako citrony s bílou čokoládou a mořskou solí. Angrešt s bobkovým listem. Nebo višně s kávou. Kouzlí i se sirupy a novinkou jsou její vinné octy vyladěné několikatýdenní macerací s ovocem. S řízně hořkým bergamotem, s kalábrijskými sladkými citrony s rozmarýnem, taky s malinami nebo švestkami s chilli. Že se ocet hodí jen do salátů a omáček? Těmihle si s chutí pokapete i vánoční pusinky! Vanda se nebojí experimentovat a octy vám doporučí na bramborovou kaši, špenát i k paštice. Taky k ovocným knedlíkům, na ovesnou kaši a skvělé jsou ve sklenici se sodou a ledem jako letní shrub!

K dostání: v obchůdku a na e-shopu

https://www.vandasirupyamarmelady.cz/octy/


Kuckám, slzím, raduju se

Ta historka je známá, ale neomrzí se. Hanka s Alenou dostaly jednou na Silvestra nápad pěstovat chilli a jako ženy činu rovnou objednaly sazenice. V bujaré náladě přihodily omylem o nulu na víc, takže jim pak nezbylo nic jiného, než je začít pěstovat ve velkém. Ve fóliovnících na Břeclavsku obhospodařují své ostré krásky už několik let a hrozně je to baví. Z úrody zpracovávají v Brně hromadu pálivých produktů. Samozřejmostí jsou chilli papričky nakládané (a nerozblemclé), sušené, mražené a před Vánoci i limitky jako kandované či naložené v rumu! Nechybí vyštosované zástupy chilli omáček, past i marmelád, jenže tím to nekončí. Oblažit se můžete jejich buřty na pivu s chilli, nakládanými tvarůžky s chilli, dýňovou hořčicí, křupavými solenými Tychillinkami nebo pralinkami s chilli. Chcete ještě větší odvaz? Pak na vás čeká moravské červené víno s chilli nebo chilli kaviár, což jsou piďi papričky Aji Charapita velké jak nehet a můžete jimi dočančat třeba chlebíčky.

K dostání: v jejich obchůdcích v Brně i Praze a na e-shopu

https://www.woch.cz

Pivo s „ksichtem“

Co by bylo Brno bez piva?! Menších řemeslných pivovarů je tu hned několik. To máte Kos, Hauskrecht, Stern, Lucky Bastard, Rojc… Jenže pak tu je taky Brewniverse, kočovný pivovar, který vaří své receptury v pronajatých prostorech různých pivovarů. Stojí za ním Honza Němeček, co si založil Pub u dvou přátel. Sčichl se s několika malými leč legendárními gastro podniky, kterým na míru připravil „lehké chlastací ejly“ k jídlu ve třetinkových lahvích. Kromě toho nesou vtipné názvy i ilustrované etikety s podobiznami majitelů bister. Začalo to Tekutým Chlebíchkem pro Bucheck (11% APA s chmelem laděným do citrusových tónů), následovalo Na Eggs pro Eggo Truck Brno (10% Single Hop Ale s tropickým nádechem), pokračovalo Mittéčkem pro cafe Mitte (12% APA) a posledním přírůstkem je Pi-Phō (čti pifo) pro vietnamskou Domovinu a Little Saigon (11% Session IPA s odrůdou chmele vonící po kokosu). Po novém roce se chystají další v pořadí.

K dostání: například v bistrech Bucheck, Eggo Truck Brno, Domovina, cafe Mitte, Kafe a Kobliha, Chleba Brno nebo Pub u dvou přátel

https://www.facebook.com/udvoupratelbrno/

COVID – 19 = některé akce mohou být zrušeny a místa zavřena. Sledujte prosím weby jednotlivých organizací. BUĎME SPOLU!