BRNĚNSKÁ ARCHITEKTURA 20. A 21. STOLETÍ

Moravská zemská knihovna (architektura)

Předchozí Následující
  • Knihovna se nachází v blízkosti pěti fakult

  • Je zde uloženo na čtyři miliony dokumentů

  • Budova byla oceněna jako Stavba roku 2001

Budova vyniká krásným interiérem a skvělým výhledem.

Knihovna se nachází v tzv. akademické čtvrti, v blízkosti pěti fakult Masarykovy univerzity. Místo v Kounicově ulici jí bylo vyhrazeno již ve třicátých letech 20. století a ve svém návrhu s ním počítali už architekti Bohuslav Fuchs i Jiří Kroha.

V roce 1995 se rektoři všech brněnských vysokých škol jednoznačně shodli, že město Brno, jeho studenti a akademičtí pracovníci, novou knihovnu nutně potřebují. Následně byla vypsána soutěž, do níž se přihlásilo 34 architektonických ateliérů. Mezinárodní porota nakonec zvolila studii architektů Tomáše Adámka, Petra Benedikta a kolektivu ateliéru ONEX.

Důležitým motivem byl záměr, aby se funkce a provoz budovy promítly do jejího vnějšího vzhledu. Objem je členěn na čtyři základní prvky, z nichž každý obsahuje ucelenou provozní část. Nezničitelný zdroj informací představují dvě skladové věže, z nichž putují informace ke čtenáři v několika proudech. Proudy se klikatí, stejně jako cesta za poznáním není vždy přímá. V jižním křídle se nacházejí kanceláře, ve středním volný komunikační a odpočinkový prostor a v severním křídle jsou studovny.

Adresa a kontakt

Kounicova 65a
60187 Brno

Fotogalerie

Dejte o o Moravské zemské knihovně vědět svým přátelům!

Sdílet na facebooku